Dziś dostałem odpowiedź. Odpowiedź, która mnie zdziwiła/zaskoczyła. I teraz pytanie jak się ma odpowiedź Z–cy ds. Handlowych ma do rzeczywistości:
W zawiązku z Pana pismem dotyczącym łączenia i rozłączenia składów pociągów na stacjach Śląski Zakład Przewozów Regionalnych uprzejmie informuje:
łączenie i rozłączanie EZT ze względów bezpieczeństwa odbywać może się jedynie na wyznaczonych grupach odstawczych tzn. „Grupie odstawczej „Katowice Zachód”, „Grupie odstawczej Gliwice” oraz „Grupie dostawczej Częstochowa” .
Na grupie odstawczej Katowice zachód czas potrzebny na rozłączenie jednostek wynosi odpowiednio:
- czas zjazdu na grupę postojową - 10
- dojście rewidenta do pociągu - 10
- rozłączenie EZT - 10
- szczegółowa próba hamulca - 20
- uproszczona próba hamulca (z drugiej kabiny) – 6
- wypełnienie dokumentacji ( karta próby hamulca ,Mw576E), wyprawienie
i przyjęcie składu – 23
- czas wyjazdu z grupy postojowej – 10 - ogółem 89 minut.
Łączenie jednostek:
- czas zjazdu na grupę postojową – 10
- dojście rewidenta do pociągu - 10
- wypełnienie dokumentacji (karta próby hamulca,Mw576E) wyprawienie i przyjęcie składu -23
- łączenie jednostek - 20
- szczegółowa próba hamulca - 20
- uproszczona próba hamulca(z drugiej kabiny) – 6
- czas wyjazdu z grupy postojowej – 10 a więc w sumie 99 minut.
Czas potrzebny na rozłączenie i łączenie jednostek na grupie odstawczej w Gliwicach oraz Częstochowie jest porównywalny z czasem wymaganym na te czynności na grupie odstawczej Katowice Zachód.
W świetle powyższego nie ma możliwości łączenia i rozłączania jednostek zgodnie z Pana sugestią w Pszczynie lub Czechowicach Dziedzicach.
Od siebie dodam, że w Grabownie Wielkim EZT rozłączają w 10 minut. Więcej przykładów nie znam (chyba jeszcze Flirty gdzieś się rozłączają). Czy ktoś pomoże mi zrozumieć tą odpowiedź?