[Prasa] Dworzec Warszawa Śródmieście nieprzyjazny pasażerom

Dyskusje na temat obecnej infrastruktury sieci, dworców, linii kolejowych itp.

Moderatorzy: bogas, ToWoT, Karol Domagalski, wIC, Wilchelm, jaybee, jcdenton, Dolnoślązak, gloom, Michał Głowacz, ic_kolobrzeg, Iwan, egon.olsen, grzesiek, Mathew

[Prasa] Dworzec Warszawa Śródmieście nieprzyjazny pasażerom

Postprzez ic_kolobrzeg 11 Kwi 2007, 20:25

Największy stołeczny dworzec obsługujący ruch podmiejski -Śródmieście - nie jest przystosowany ani dla niepełnosprawnych, ani dla matek z wózkami. Nie ma pochylni, nie wykonano jej, mimo że obiekt przeszedł niedawno gruntowny remont. Co więcej - na stacji nie ma gdzie usiąść.
Odkąd na podstawie warszawskich kart miejskich można korzystać z pociągów, zacznie wzrósł ruch na dworcu. Każdego dnia przewijają się tu setki tysięcy pasażerów. Ale osoba na wózku nie ma szans dostać się do pociągu. Nie ma ani zejścia przystosowanego dla potrzeb inwalidów, ani wind. budowlańcy remontujący dworzec nie zrobili nawet klasycznej, betonowej pochylni wzdłuż schodów, takiej, jaki są w większości przejść podziemnych. Dyrekcja kolei przyznaje, że nie zbudowała jej celowo.

- Analizowaliśmy możliwość wykonania takich zjazdów, doszliśmy jednak do wniosku, że nie ma to sensu - mówi Michał Wrzosek, rzecznik Grupy PKP. - Zamontowanie windy kosztowałoby ok. 1 mln zł, a cały remont pochłonął 7 milionów. Natomiast gdybyśmy zrobili zwykłą pochylnię, to trzeba byłoby ją co jakieś dwa, trzy miesiące naprawiać, ponieważ schody są w złym stanie.

Schodów koleje nie wyremontowały, bo to też podniosłoby koszty modernizacji. Pasażerów takie tłumaczenia irytują. - Jeżdżę co jakiś czas z dzieckiem do przychodni specjalistycznej - mówi Marlena Twaróg z Pruszkowa. - Bardzo ciężko mi nieść wózek, a nie zawsze znajdzie się ktoś, kto pomoże.

- Wolę wsiąść do autobusu, by dostać się na Pragę, choć oczywiście pociągiem byłoby szybciej - narzeka Ireneusz Stolar, który po wypadku porusza się o kulach. - Ale zanim zejdę na peron, mija 10 minut.

Zdaniem Michała Wrzoska, rozwiązaniem jest wzajemna pomoc pasażerów. - Często widzę, jak ktoś pomaga kobietom znosić wózek z dzieckiem. Nie jest więc tak, że nie można się na dworzec dostać - mówi. Rzecznika PKP nie przekonuje to, że zbudowanie cementowej pochylni to koszt zaledwie kilkunastu tysięcy złotych. - Mielibyśmy masę skarg na to, że ludzie się o nią potykają - przewiduje. - A my chcemy rozwiązać problem kompleksowo - dodaje. PKP planują budowę nowego dworca Śródmieście. Nie nastąpi to jednak wcześniej niż za dwa, trzy lata.

Na razie można by postawić na peronach kilka nowych ławek. Jest ich bardzo mało, jak obliczył Artur Niewrzędowski, miejsca wystarczy dla około 32 osób. Ale dyrekcji PKP to nie wzrusza.

- Na ławkach mogliby spać bezdomni - tłumaczy Wrzosek. - jest taka zasada, że im więcej ławek, tym więcej chętnych, by się na nich zdrzemnąć. I dlatego zmniejszyliśmy ich liczbę - dodaje.

Według pasażerów szukających miejsca na ławce bezdomnych mogliby usuwać z dworca funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei. - Zadaniem straży jest ochrona mienia kolejowego, a nie budzenie bezdomnych! Pasażer nie jest mieniem - mówi Wrzosek. Przyznaje jednak, że Śródmieście nie jest dworcem, o jakim koleje marzą.

- On jest nieprzystosowany do dzisiejszych czasów i dzisiejszych warunków - mówi. - Chcemy jak najszybciej postawić nowy obiekt, ale zrobimy to wtedy, gdy miasto zacznie zabudowywać pierzeję Alej Jerozolimskich - dodaje. Dla mieszkańców Warszawy oznacza to jednak, że ławki, windy i pochylnie powstaną dopiero za kilka lat.

(źródło: Dziennik, 11 kwietnia 2007)
Ostatnio edytowany przez ic_kolobrzeg, 11 Kwi 2007, 20:27, edytowano w sumie 1 raz
Image

ImageImageImage
Awatar użytkownika
ic_kolobrzeg
Moderator

Re: [Prasa] Dworzec Warszawa Śródmieście nieprzyjazny pasaże

Postprzez Iwan 12 Kwi 2007, 19:33

ic_kolobrzeg napisał(a):Dyrekcja kolei przyznaje, że nie zbudowała jej celowo.

Que?

- Analizowaliśmy możliwość wykonania takich zjazdów, doszliśmy jednak do wniosku, że nie ma to sensu - mówi Michał Wrzosek, rzecznik Grupy PKP. - Zamontowanie windy kosztowałoby ok. 1 mln zł, a cały remont pochłonął 7 milionów. Natomiast gdybyśmy zrobili zwykłą pochylnię, to trzeba byłoby ją co jakieś dwa, trzy miesiące naprawiać, ponieważ schody są w złym stanie.

Jak widac, rzecz prosta jest nie do przeskoczenia przez magikow z PKP. Byle przystanku nie mozna wybudowac jesli nie jest przystosowany do obslugi niepelnosprawnych. Jak widac, Śródmieście sie do takich usprawnien nie kwalifikuje.

Zdaniem Michała Wrzoska, rozwiązaniem jest wzajemna pomoc pasażerów. - Często widzę, jak ktoś pomaga kobietom znosić wózek z dzieckiem. Nie jest więc tak, że nie można się na dworzec dostać - mówi.

Normalnie leze...

Rzecznika PKP nie przekonuje to, że zbudowanie cementowej pochylni to koszt zaledwie kilkunastu tysięcy złotych. - Mielibyśmy masę skarg na to, że ludzie się o nią potykają - przewiduje. - A my chcemy rozwiązać problem kompleksowo - dodaje. PKP planują budowę nowego dworca Śródmieście. Nie nastąpi to jednak wcześniej niż za dwa, trzy lata.

Czy gdzies mozna poczytac cos na temat tej inwestycji? Czy to taki argument na odczep sie, a w rzeczywistosci bedziemy skazani na te niedorobke przez dlugie lata?

- Na ławkach mogliby spać bezdomni - tłumaczy Wrzosek. - jest taka zasada, że im więcej ławek, tym więcej chętnych, by się na nich zdrzemnąć. I dlatego zmniejszyliśmy ich liczbę - dodaje.

A moze wprowadzic patent taki jak w cywilizowanych krajach - waskie siedzisko pochylone pod pewnym katem, z waskim oparciem. Siedzi sie nawet wygodnie, a spac sie nie da...

- On jest nieprzystosowany do dzisiejszych czasów i dzisiejszych warunków - mówi. - Chcemy jak najszybciej postawić nowy obiekt, ale zrobimy to wtedy, gdy miasto zacznie zabudowywać pierzeję Alej Jerozolimskich - dodaje. Dla mieszkańców Warszawy oznacza to jednak, że ławki, windy i pochylnie powstaną dopiero za kilka lat.[/i]

Nie czaje - to zeby PKP cos przebudowalo, miasto musi zbudowac cos innego?
Krzysztof Waszkiewicz *** Gumokol je zlý a vláček je hodný.
http://www.kolej.eu.org http://www.eu07.pl http://www.kolej.pl
GG://3721721 Telefon: +48664435528
Awatar użytkownika
Iwan

Re: [Prasa] Dworzec Warszawa Śródmieście nieprzyjazny pasaże

Postprzez mic 13 Kwi 2007, 08:52

ic_kolobrzeg napisał(a): mówi Michał Wrzosek, rzecznik Grupy PKP.

Michał, wiem, że to czytasz. Powiedz proszę, ze nie autoryzowałeś tych wypowiedzi...

Pozdrawiam
mic

Postprzez Jacek Prześluga 13 Kwi 2007, 09:15

Panie Michale, Pan coś na boku chlapnął, że Pan tak chlapnął? Bo czytam, czytam, a im bardziej czytam, tym bardziej nie dowierzam: naprawdę jest to obowiązek-przywilej pasażerów, że mogę sobie znosić na rękach, po schodach, ludzi niepełnosprawnych? Śpiesząc się do pociągów? I to jest ten pomysł na nową, solidarną kolej? I to jest ta realizacja hasła "pasażer jest najważniejszy"? Mojego zresztą, kiedy byłem jeszcze w Pańskiej roli...

Daleko odeszliście.
Jacek Prześluga

Postprzez Gacek 13 Kwi 2007, 10:34

Nie wierzę...normalnie nei wierzę wypowiedziom Pana Wrzoska- czy naprawde rzecznik musi uzasadnic każdą durna decyzję swojego Zarządu?
Korzystam z usług PKP wtedy gdy muszę.

SBB/CFF/FFS fan.
Awatar użytkownika
Gacek

Postprzez Iwan 13 Kwi 2007, 21:07

Gacek napisał(a):Nie wierzę...normalnie nei wierzę wypowiedziom Pana Wrzoska- czy naprawde rzecznik musi uzasadnic każdą durna decyzję swojego Zarządu?

No niestety Jarku chyba taka praca... No i nie zapominajmy o najwazniejszej zasadzie na PKP, a ktora to zasada jest przypominana nad kazdym oknem - "nie wychylac sie!" ;)
Awatar użytkownika
Iwan

Postprzez Michał Wrzosek 15 Kwi 2007, 19:45

Witam wszystkich

Autorem tekstu był Sławomir Ślubowski i to powinno wystarczyć za odpowiedź.

Oczywiście, wszystkie cytaty nie były autoryzowane. Oczywiście Sławek Slubowski nie dał mi tej szansy.
Michał Wrzosek - PKP S.A.
Michał Wrzosek

Postprzez ic_kolobrzeg 15 Kwi 2007, 21:17

Michał Wrzosek napisał(a):Witam wszystkich

Oczywiście, wszystkie cytaty nie były autoryzowane. Oczywiście Sławek Slubowski nie dał mi tej szansy.

Cieszę się Panie Michale, że ten artykuł jednak był bez pańskiej autoryzacji...
Image

ImageImageImage
Awatar użytkownika
ic_kolobrzeg
Moderator

Postprzez Iwan 16 Kwi 2007, 22:32

Michał Wrzosek napisał(a):Oczywiście, wszystkie cytaty nie były autoryzowane. Oczywiście Sławek Slubowski nie dał mi tej szansy.

A mozemy Cie poprosic o naswietlenie sprawy? Np co to za inwestycja, o ktorej reaktorek sie rozpisal?
Awatar użytkownika
Iwan

Postprzez Gacek 18 Kwi 2007, 10:43

Michał Wrzosek napisał(a):Witam wszystkich

Odetchnąłem. Nieraz współpracuję tzn daję opinie do Dziennika, ale po tym jak moje wypowiedzi kiedyś zostały deliaktnie mówiąc przeredagowane- po każdej ustnej wypowiedzi (telefonicznej najczęściej) wymagam autoryzacji, czyli przysłanie mi tekstu do publikacji mailem- dopiero wtedy ja ją poprawiam (a poprawek merytorycznych i jezykowych jest sporo) i odsyłam. Wteyd mam pewność- ale wiesz Michale, ja mam red Ślubowskiego raz w miesiacu- a Ty tych dziennikarzy masz tabun...
Korzystam z usług PKP wtedy gdy muszę.

SBB/CFF/FFS fan.
Awatar użytkownika
Gacek

Powróć do Infrastruktura kolejowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot]